Facebook Twitter In YouTube Google+ Blog
Home | Miron Experience | Join the Team | Search Form

UW-Milwaukee Klotsche Center Pavilion

Milwaukee, WI


click left and right arrows above to see more project images and/or videos



Owner: UW-Milwaukee
Size: 356,900 SF
Completion: March 2006
Architect / Engineer: Venture Architects

Project Description:

The Pavilion project consisted of a 134,700 square-foot addition to the existing Klotsche Center for Physical Education, and approximately 222,200 square feet was remodeled in the existing facility to meet changing programmatic needs.

Major features of the new addition and remodeled areas include a four-court gymnasium with elevated running track, locker rooms, weight rooms, cardiovascular classroom, warm water therapy pool, activity classrooms, along with laboratories, offices, and support space for the Sports Medicine, Physical Therapy, and Athletics programs.

The project also encompassed the construction of a 5,000 square-foot new building and grounds building, and a 207,000 square-foot parking ramp. The five-story parking structure (with four levels underground) provides approximately 618 spaces of additional parking for the enhanced facility.

One of the more distinctive features of the new facility is the immense use of glass curtain walls, as well as an open concept design. The extensive amount of glass allows for an open and airy feeling, as well as the opportunity to take in views of the campus. Tinted windows provide “cool day lighting” which not only allow natural lighting to fill the space, but increase energy efficiency as well.

The underground parking structure posed numerous challenges to the construction team, the greatest being groundwater that was discovered during excavation. The team devised a plan to divert the water, and construction continued unhindered. Digging down four stories directly next to an existing building is never an easy task, and the tight site also provided further challenges. The site was located right next to the Downer Woods, which were protected throughout the course of construction.